a

10 redenen en excuses waarom schadepreventie niet gaat werken.

1 Probleem? Hebben we een probleem dan?

Je krijgt geen inkoopfactuur met: “teveel betaalde wagenparkkosten 2023”, dus veel bedrijven weten helemaal niet dat ze teveel geld uitgeven aan schades, verzekeringspremies en andere kosten omdat ze simpelweg niet weten dat hun wagenpark slechter scoort dan andere vloten in dezelfde branche. Niemand gaat een probleem oplossen waarvan je niet weet dat het er is. Verzekeraars, leasemaatschappijen en tussenpersonen kunnen hier een belangrijke adviesrol pakken.

 

2 Sorry, we zijn te druk.

Bedrijven weten dat hun schadefrequentie en schadelast hoog is, dat hoort men van de verzekeraar en deze verhoogt elk jaar de premies. Deze bedrijven kunnen geen tijd vrij maken om de hoge schadelast en schadefrequentie te verminderen.

Dit is trouwens niet alleen een financieel onhandige keuze maar juridisch kan dit ook een probleem zijn als een van de medewerkers door slecht rijgedrag een ongeval met letsel veroorzaakt en het bedrijf had kunnen weten dat het kampte met een bovengemiddelde schadefrequentie (dat had de verzekeraar al laten weten).

 

3 We doen er al veel aan en zien geen resultaat. 

Goede plannen, goede ambities, materiaal voor elkaar, echter blijven deze goede plannen op het hoofdkantoor en is men slecht in staat het schadepreventie beleid van het hoofdkantoor uit te rollen naar de vestigingen of hubs.

Voor een succesvolle uitrol en onderhoud van een schadepreventie is het belangrijk dat er meerdere lagen in het bedrijf betrokken worden en verantwoordelijk zijn. Zorg voor zichtbaarheid, geef schadepreventie een gezicht, een plek en een thema.

 

4 Schadepreventie wordt niet belangrijk genoeg gevonden.

Bedrijven doen wel iets, echter losse acties. Schadepreventie is geen eenmalige actie, maar een continu proces waarbij veilig en verantwoord rijden genormaliseerd wordt in het bedrijf.

Dit is hoe wij werken, zo doen wij het. Wat ook niet werkt is als er geen commitment is vanuit management of directie, zodra geldt: the rules are for thee and not for me” dan gaat schadepreventie niet werken.

 

5 Niemand is verantwoordelijk. 

Dus niemand komt in actie. Het probleem van kosten tgv schade, beheer van verzekeringen, beheer van het wagenpark, brandstoffen management, contact met leasemaatschappij(en), elektrisch vervoer, telematica, bekeuring etc, ligt allemaal bij 1 persoon.

De CFO ziet de kosten van het wagenpark elk jaar in het budget en neemt aan dat deze kosten met inflatie meestijgen. Wanneer niemand verantwoordelijkheid neemt om een hoge schadelast en een hoge schadefrequentie omlaag te krijgen, gaat er uiteraard niks veranderen.

 

6 De verkeerde acties.

Hoge schadelast? Ok, we sturen iedereen op een slipcursus of volgen een e-learning training. Trainen is goed! Echter een eenmalige actie zonder doel, zonder uitleg, zonder plan gaat niet werken, Trainingen zijn een onderdeel van een schadepreventie aanpak, echter niet de enige oplossing waar je mee aan de slag moet. Als je wit veranderen moet er een plan zijn.

Waar sta je nu, waar kom je vandaan, waar wil je naartoe, welke stappen moeten we zetten om daar te komen en wie hebben we daarbij nodig.

 

7 Alleen maar investeren in technische oplossingen. 

Je kunt alle voertuigen hebben uitgerust met camera’s, parkeersensoren, telematica, ADAS, dashcams en toch zie je de resultaten onvoldoende terug. Klopt, want veilig en verantwoord rijden moet onderdeel zijn van de cultuur van een onderneming, veilig rijden start met een plan, een doel, beleid en zichtbaarheid.

 

8 Niet aanvullend opleiden. 

Mooi, je hebt een rijbewijs, hier zijn je veiligheidsschoenen en je groene trui, rijden maar! Als je kijkt naar een bedrijf dan worden salesteams getraind. Managers volgen trainingen, MT’s worden getraind.

Chauffeurs en bestuurders aanvullend trainen is dus ook een goed idee, echter kies voor de juiste opleidingen, leg competenties vast en gebruik interne mentor trainers om het niveau van je mensen hoog te houden.

 

9 Standaardoplossingen uit een multo map.

Wat bij het ene bedrijf werkt, hoeft niet bij het andere bedrijf te werken. Als je procedures en adviezen voor veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer onder je medewerkers deelt zorg dan dat deze tips pragmatisch zijn.

Niets is slechter voor je geloofwaardigheid dan tips delen die totaal niet van toepassing zijn op het werk wat jouw chauffeurs of medewerkers doen. Zorg dat tips en trics praktisch toepasbaar zijn in de processen en het werken van je mensen vooral makkelijker maakt.  

 

10 Hopen, willen en wensen dat het probleem zichzelf oplost.

Een hoge schadelast en een hoge frequentie heeft niks te maken met pech en het is ook niet een probleem wat nou eenmaal bij deze specifieke werkzaamheden hoort. Alleen met een goed plan, een doel, budget, doorzettingsvermogen en een goed team ga je impact maken.

Een effectief schadepreventie beleid is maakbaar

DriverLinQ vertelt je graag hoe je dat voor elkaar krijgt en hoe wij dat doen bij andere klanten. Plan een kennismaking in: https://driverlinq.com/contact/ 

a

Wagenpark analyse

Recht naar je doel met de wagenpark analyse

Schadepreventie advies

Verbeter je wagenparkpresaties met pragmatisch advies

Vloot elektrificatie

De juiste stappen naar vloot elektrificatie

Verzekering

Grip op premie door risicobeheersing

Telematica Service Provider

Van data naar tastbare acties