Starten met schadepreventie? Hier kan je vast beginnen!
Het beheersen van het aantal schades in je wagenpark kan een uitdaging zijn.
Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de risico’s te beheersen en zo de kosten die samen hangen met schade omlaag te krijgen.
Hier vijf praktische tips die je kunt gebruiken om te starten met schadepreventie.
1. Maak veilig en schadevrij rijden onderdeel van je beleid
Een veilig rijden beleid is een belangrijke eerste stap naar een veiliger rijdend wagenpark. Door handige tips over veilig rijgedrag te delen met je chauffeurs, geef je hen de tools om hun rijgedrag verbeteren en laat je zien dat je bedrijf waarde hecht aan veiligheid.
Het veilig rijden beleid kan ook gebruikt worden als basis voor feedbackgesprekken, om aan te tonen wat het gewenste rijgedrag is en om een plan van aanpak te maken voor de lange termijn.
Wanneer je nieuwe medewerkers gaat inwerken zorg dan dat zij duidelijk de richtlijnen rondom het veilig rijden beleid aangeleerd worden en dat zij deze terug kunnen lezen/kijken.
2. Gebruik telematica data om veilig rijgedrag inzichtelijk te maken
Met telematica data kun je het rijgedrag van je wagenpark monitoren en beheren. Veel systemen geven goed inzicht in hoe er wordt gereden met de bedrijfsvoertuigen. Richt deze data zo in dat je wet welke chauffeur in welk voertuig rijdt en dat zichtbaar is wie er netjes rijdt en wie geen voorbeeld neemt aan het veilig rijden beleid. Op basis van deze informatie kun je chauffeurs die goed presteren belonen en degenen die minder goed presteren helpen om beter te worden. Door preventief actie te ondernemen, kunnen schades en ongevallen in het verkeer voorkomen worden en houd je kosten onder controle.
3. Houd de communicatie open
Regelmatige training en 1 op 1 gesprekken helpen enorm om iedereen op de rit te houden en te motiveren. Chauffeurs kunnen hun rijgedrag niet verbeteren als zij nog niet weten wat er te verbeteren is. Geef daarom regelmatig feedback en gebruik data om je verhaal te ondersteunen. Als je opbouwende feedback moet geven, doe dit dan op een bemoedigende en ondersteunende manier. Feedback geven zo snel mogelijk na een specifieke rit helpt om het rijgedrag te verbeteren. Periodieke sessies met je chauffeurs waarin je aangeeft wat er goed gaat, wat er mis ging en wat daarvan geleerd is dragen ook bij aan meer bewustwording omtrent verkeersveiligheid en biedt de mogelijkheid om frequent praktische tips met je chauffeurs te delen.
4. Beloon gewenst rijgedrag
Een beetje vriendschappelijke competitie heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Overweeg een ‘chauffeur van de maand’-award om de chauffeurs van je wagenpark te motiveren. Beloon de chauffeur met het beste rijgedrag (lees: de hoogste voertuigscore) met geld, een voucher of simpelweg de trots van het behalen van de eerste plek. Het stellen van individuele doelen, zoals het behalen van een bepaalde voertuigscore voor elk kwartaal, kan ook helpen om goed rijgedrag te belonen. Let wel op dat iedereen evenveel kans maakt. Als je na 1 kleine schade meteen niet meer meedoet kan de motivatie om het goed te doen vervallen.
Stel jij nou eens voor jezelf voor: Je let niet goed op en je rijdt te snel. Flits, een bekeuring. Je moet € 150,- betalen.
Als jij je 6 maanden wel aan de snelheid houd krijg je de betaalde € 150,- terug.
Dat gaat onze overheid natuurlijk nooit doen,
maar zie je hoe deze “prikkel” om je gedrag aan te passen werkt?
5. Probeer achteruit rijden als eerste handeling te voorkomen
De meeste voorkomende schades zijn parkeer en manoeuvreer schade’s. Als je dit weet, kan je er wat mee doen. Zorg dat chauffeurs rijden met goed afgestelde spiegels en dat de voertuigen zijn uitgerust met camera’s en sensoren. Maak er in je beleid een punt van dat je probeert het voertuig in de meeste gevallen zo te parkeren dat je weer vooruit kunt wegrijden. Maak van in- en uitstappen ook een procedure zodat je rond het voertuig loopt en een snelle check doet op paaltjes, takken of betonblokken in de buurt van het voertuig waar je tegenaan kan rijden.
Laat je inspireren
Onze coaches hebben nog veel meer veel tips die we graag met je delen. Het mooie is dat onze coaches bij veel bedrijven over de vloer komen en daardoor zien wat wel en wat niet werkt. Daarom zeggen wij ook, met DriverLinQ kom je sneller bij je doel en voorkom je dat je geld en tijd in de verkeerde zaken investeert.
Benieuwd naar wat DriverLinQ voor jouw organisatie kan besparen? Laten we eens kennismaken, levert je altijd nieuwe inzichten op.