Stel dat je over data beschikt waarmee je een verkeersongeval kunt voorkomen. Grijp jij dan in?
In ons dagelijks werk als schadepreventie specialist werken we samen met onze opdrachtgevers toe naar een doel, namelijk het verlagen van de schadefrequentie. Om bij een doel te komen moet je eerst weten waar je nu staat. Daarvoor vallen we terug op de schaderegistratie. We kijken naar schadefrequentie, schadebedragen, WA schades, casco schades, schadeoorzaken en schadeveroorzakers.
Ik wist dit niet
Op het moment dat we klanten laten zien dat hun wagenpark een 2 x hogere schadefrequentie heeft dan de benchmark worden mensen vaak “boos”. Boos omdat zij dit niet wisten en boos omdat mensen schrikken van de financiële impact en de menselijke impact van schades.
THERE IS NO CHANGE
WHERE THERE IS NO ACTION
En tóch is die informatie wel beschikbaar
De schade registratie halen we op bij de verzekeringsmaatschappij, leasemaatschappij of het bedrijf zelf. Getallen zonder context zeggen vaak niet zoveel. Echter als je ziet dat een vloot een dermate hoge schade frequentie heeft ten opzichte van de benchmark dan moet je ingrijpen. En toch gebeurt dit vaak niet.
Menselijk leed als gevolg
Een hoge schadefrequentie leidt onherroepelijk een keer tot een WA klapper. Dit houdt helaas in: menselijk leed bij zowel bestuurder als slachtoffer. Veel kosten en veel extra werk.
Ongelukken kunnen in veel gevallen voorkomen worden. Een hoge schadefrequentie geeft aan dat veilig en verantwoord rijden (nog) niet goed bij de klant geïmplementeerd is, en dat er actie moet worden ondernomen. Regelmatig blijft die actie uit.
Zet data om in actie
Leasemaatschappijen en verzekeraars of assurantietussenpersonen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Bijvoorbeeld door hun klanten te voorzien van een goede schaderapportages die maandelijks verstrekt worden en context te verstrekken over de getallen uit het overzicht. Data zonder actie heeft geen waarde, dus is het belangrijk om klanten te helpen om data aan doelgerichte acties te koppelen, zodat ook zij weten waar zij in zouden moeten grijpen.
Schadepreventie levert je altijd geld op
We verbazen ons elke dag weer dat bij veel ondernemers niet inzichtelijk is wat de kosten van autoschade zijn. Autoschade betaal je onder aan de streep zelf, ook als je daarvoor verzekerd bent of leaseauto’s rijdt. Tijd en geld investeren in een effectief schadepreventiebeleid levert je altijd geld op en je voorkomt een hoop ellende in het verkeer. Toch menen veel bedrijven hiervoor te druk te zijn, geen tijd te hebben of simpelweg niet in actie komen terwijl de hoge schadefrequentie dit wel vereist.
Benieuwd naar wat DriverLinQ voor jouw organisatie kan besparen? Laten we eens kennismaken, levert je altijd nieuwe inzichten op.