a

Waar sta je nu, waar wil je naar toe en welke stappen moet je nemen om daar te komen.

Dit kost je wagenpark

Een wagenpark staat in de top 5 kosten posten van bedrijven. De kosten van het wagenpark gaan elk jaar omhoog. Toch zijn er genoeg manieren om de kosten van je wagenpark te verlagen.

In dit artikel beperken we ons tot de kosten die samenhangen met rijgedrag van bestuurders.

Dit zijn:

  • Brandstof of energie kosten
  • Slijtage aan banden
  • Schade
  • Doorbelaste kosten eigen risico
  • Doorbelaste kosten niet gemelde schades einde leasecontract
  • Kosten tgv vervangend vervoer wanneer het voertuig hersteld wordt
  • Kosten van de verzekeringspremie

In ons werk als schadepreventie specialisten komen we veel verschillende wagenpark strategieën tegen. Van géén strategie tot écht heel erg goed geregeld. Goed geregeld is het met name bij professionele transportbedrijven, immers hun rendement is vaak dun, dus beter rijgedrag draagt direct bij aan een directe verbetering van het bedrijfsrendement.

Rijgedrag beïnvloeden

Gedrag beïnvloeden kán heel moeilijk zijn (bijvoorbeeld mensen afleren om tijdens het rijden hun smartphone te gebruiken) of kan heel snel gaan (bijvoorbeeld toen in 2020 mensen elkaar geen hand meer gaven bij het groeten) Alles valt of staat bij het neerzetten, uitdragen en uitbouwen van een cultuur die wordt gedragen door directie en management.

Je kent die verhalen vast wel: Bij Shell moet je met 1 hand de reling vasthouden als je op de trap loopt. Of bij BP is handsfree bellen niet toegestaan. Sommigen vinden dat dit heel ver gaat. Aan de andere kant, deze bedrijven hebben een structureel lagere schadefrequentie omdat zij veiligheid heel belangrijk vinden en dit op elke laag in het bedrijf uitstralen. Het geeft in elk geval aan dat als je schadepreventie belangrijk maakt en er aandacht aan geeft dat je echt effect bereikt.

SCHADE AAN VOERTUIGEN BETAAL JE ONDER AAN DE STREEP ZELF. OOK ALS JE DAARVOOR VERZEKERD BENT.

Van start met schadepreventie

Natuurlijk hangt dit af van het type wagenpark (koop, operational lease, financial lease), de aard van de werkzaamheden (arbeidsvoorwaardelijk of werk) en het type voertuigen (Vrachtwagen, auto, bestelbus, LEV).

Wat belangrijk is, is dat je vaststelt waar je nu staat (wat is de benchmark?), waar je naar toe wilt en welke stappen je moet nemen om daar te komen. Bepaal welke data je gaat gebruiken om je voortgang te meten. Bepaal op welke punten je wilt focussen. Dat kan zijn je brandstof of energieverbruik, smartphone gebruik verminderen of de schadefrequentie verlagen.  

Geef schadepreventie een gezicht en vorm een team (HR, Wagenpark en marketing) dat een budget en mandaat heeft om aan de slag te gaan. Vorm een visie en zet deze visie om in beleid. Maak duidelijke afspraken en zorg dat management en directie aan boord zijn en het gewenste gedrag ook uitstralen. Communiceer helder naar je doelgroep waar je vandaan komt, waar je naar toe wilt en welke acties daarvoor gedaan moeten worden.

Om te zorgen dat je van start gaat met de juiste zaken, de juiste beslissingen neemt en de juiste acties onderneemt is het zinvol om een ervaren schadepreventie specialist in te huren.

Daarmee kom je sneller bij je doel en voorkom je dat je tijd en geld aan de verkeerde zaken besteed.

Dit moet je weten over de kosten van schade aan voertuigen

Schade aan voertuigen betaal je onder aan de streep zelf. Óók als je daarvoor verzekerd bent.

Bij veel bedrijven horen onze specialisten dat “er geen tijd of geen budget is voor schadepreventie”. Het is hetzelfde als dat het verzuim percentage onder je medewerkers heel erg hoog is, en dat je daar niks aan doet omdat je een ziekteverzuim verzekering hebt en geen tijd hebt om het verzuim percentage omlaag te krijgen…… Dat zou gek zijn toch?

Wanneer je werk maakt van schadepreventie levert je dat snel veel geld op. En daarbij, met een hoge schadefrequentie loop je écht risico op een WA-klapper, dat betekent letsel en leed voor zowel slachtoffer als bestuurder.

Verandering begint met in actie komen. 1 ding is zeker: als je niks doet kost je wagenpark volgend jaar nog meer geld dan nu.

a

Wagenpark analyse

Recht naar je doel met de wagenpark analyse

Schadepreventie advies

Verbeter je wagenparkpresaties met pragmatisch advies

Vloot elektrificatie

De juiste stappen naar vloot elektrificatie

Verzekering

Grip op premie door risicobeheersing

Telematica Service Provider

Van data naar tastbare acties