a

Met dit model implementeer je een effectief schadepreventie beleid

Stel, de premie van je wagenpark verzekering gaat elk jaar omhoog. De schadefrequentie is fors en de lease- of verzekeringsmaatschappij hebben ook al aangegeven dat de schadefrequentie omlaag moet omdat verzekerbaarheid anders een probleem kan worden. Deze “gele lampen” zijn waarschuwingen dat als je niet in actie komt, je bij de “rode lampen” uitkomt. De gevolgen daarvan zijn duur en wil je voorkomen.

Wanneer je de schadefrequentie in je wagenpark effectief wilt verlagen zijn daar veel losse hulpmiddelen voor. Bijvoorbeeld: telematica, rijvaardigheidstrainingen, rijhulpsystemen (ADAS), camera’s, dashcams.

Deze losse interventies zijn niet meetbaar effectief en leveren vaak niet de gewenste lange termijn resultaten. Er wordt namelijk vergeten dat schadepreventie met name gaat over “gedragsverandering” en om verandering succesvol te laten transformeren naar nieuwe gewoontes moet je aan meerdere knoppen draaien.

Ketenaanpak:

Hanteer een ketenaanpak. Van aanschaf voertuig tot aan degene achter het stuur en alle stappen die daar tussen in zitten. Bijvoorbeeld, wanneer chauffeurs aangeven tijdsdruk te voelen is het belangrijk om samen met bijvoorbeeld de planning te kijken hoe je dit gevoel kunnen wegenemen en aan de hand van data te bekijken of dit gevoel ook een feit is.

In een ketenaanpak leggen wij de focus op 4 pijlers: Cultuur, Beleid, Data en Techniek.

Cultuur:

Dit is hoe WIJ werken, zo doen wij het hier, wij werken veilig, dit is hoe wij ons gedragen, die is wat wij willen uitstralen. Daarnaast gebruiken we communicatie om een interne cultuur te bouwen. Waar komen we vandaan, waar willen we naar toe, waar staan we nu, wat gaan we doen om daar te komen en wat is rol van elke collega hierin. We denken na over welke intrinsieke motivatie triggers we kunnen inzetten om medewerkers ook daadwerkelijk in actie te laten komen.

Beleid:

Bijvoorbeeld:

  • Wij parkeren onze voertuigen altijd achteruit in
  • Wij lopen altijd op deze manier naar het voertuig zodat wij een obstakel check kunnen doen
  • Voor het wegrijden stellen we onze spiegels goed in
  • Als we achteruit rijden dan doen wij dat zo
  • Wij maken bewuste keuzes als het gaat om afleiding
  • Wij leiden onze mensen op.

Data:

Gebruik voertuig data, schade data, rijgedrag data om patronen te herkennen en te identificeren. Met goede data kan je focussen op hoofdonderwerpen en meet je de voortgang van je schadepreventie inspanningen. Vaak zien wij dat de data er wel is, echter dat hier nog geen inzichten uit onttrokken kunnen worden.

Techniek:

Rijhulp systemen, camera’s, dashcams, begrenzers, camera spiegels, ADAS. Allemaal systemen met de potentie om schade of ongelukken te voorkomen. Mits een bestuurder deze systemen goed gebruikt. Het aanschaffen van deze systemen en hopen een afname van de schadefrequentie zal een illusie blijken. Vanaf het inwerken van nieuwe medewerkers tot het coachen van nieuwe chauffeurs is het belangrijk om goed uit te leggen hoe deze systemen werken en het werk comfortabeler kunnen maken.

 

Hoe start je?

De snelste manier om erachter te komen waar je nu staat en wat je nodig hebt om bij je doel te komen is om een schadepreventie analyse bij DriverLinQ in te kopen. Voor € 3.000,– maakt een schadepreventie specialist een gedetailleerd en op maat gemaakt actie plan met 15-25 concrete actiepunten die je kunt invoeren om schadepreventie te laten werken in jouw bedrijf.

Veel van onze opdrachtgevers huren enkele uren per maand een DriverLinQ preventie specialist in om hen te helpen met de implementatie.

Wat levert dat op?

Onze klanten geven we altijd 3 scenario’s:

1: Niets doen, alles blijft zoals het is, de kosten van het wagenpark zullen elk jaar stijgen

2: Met onze analyse + risicoscan krijg je scherpere offertes voor je wagenpark verzekering, omdat jouw risico’s in beeld zijn en duidelijk is hoe je grip krijgt op deze risico’s.

3: Met onze analyse + risicoscan krijg je niet alleen scherpere offertes voor je verzekering. Daarnaast besluit je de adviezen uit de analyse + risicoscan in je bedrijf te implementeren en merk je dat de schade frequentie in je wagenpark daadwerkelijk omlaag gaat en laag blijft.

 

De kosten van NIET in actie komen:

1 ding weet je zeker. Als je niks doet zijn de kosten van je wagenpark in 2025 wederom hoger. Wat kost schade jouw organisatie?

+ De premie van je WA + Casco verzekering

+ Doorbelaste eigen risico’s WA + Casco

+ Herstelkosten niet geclaimde schades

–  Door verzekeraar uitgekeerde bedragen

Nog niet meegenomen zijn: stilstand, vervangend vervoer, restwaarde vermindering, items te laat bij de klant, tijd, moeite en gedoe.

 

Wil je deze kosten structureel en blijvend verlagen?

Boek een kennismaking met DriverLinQ, dit gesprek levert je altijd nieuwe inzichten op en jij bepaalt zelf of je daarna ons inhuurt om jouw kosten te verlagen, lees: zorgen dat het weglekken van geld in je bedrijf stopt. Wij zijn daar inmiddels zo goed in dat we dat zelfs no-cure-no-pay kunnen. Resultaat behoeft geen uitleg.

    Een effectief schadepreventie beleid is maakbaar

    DriverLinQ vertelt je graag hoe je dat ook voor elkaar krijgt en hoe wij dat doen bij andere klanten. Plan hier een online kennismaking in

    De makkelijkst verdiende euro’s zijn de euro’s die je niet meer uitgeeft.

    a

    Wagenpark analyse

    Recht naar je doel met de wagenpark analyse

    Schadepreventie advies

    Verbeter je wagenparkpresaties met pragmatisch advies

    Vloot elektrificatie

    De juiste stappen naar vloot elektrificatie

    Verzekering

    Grip op premie door risicobeheersing

    Telematica Service Provider

    Van data naar tastbare acties