a

Voorkom schade aan voertuigen door hoge werkdruk.

Met de Black Friday acties start voor logistieke dienstverleners en met name chauffeurs en bezorgers een extra drukke maand. Met een juiste strategie zorg je ervoor dat je extra omzet niet verdampt als gevolg veel schade aan je bezorgvoertuigen. Met extra werkdruk neemt de kans op fouten maken toe. Daarmee ook de kans op schade aan voertuigen of aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers.

Op de snelweg rijden we allemaal dezelfde kant op en is het snelheidsverschil niet groot, echter in de bebouwde kom is het extra goed opletten. Bezorgers die (grote) bestelbussen besturen staan voor extra uitdagingen, ze bezorgen met name in krappe woonwijken met veel obstakels en veel overige (kwetsbare) verkeersdeelnemers die alle kanten op rijden. Het zicht rondom de bus is slecht en van bestuurders wordt echt veel verwacht.

  Voorbereiding

  Natuurlijk is van te voren bekend dat er een extra drukke periode aankomt. Dus wordt extra personeel en extra materieel ingehuurd. Extra werkdruk betekent helaas ook dat de kans op schade ongelukken toeneemt. Door je medewerkers hier bewust van en alert op te maken verklein je deze kans.

  Lukt het om extra materieel in te huren waarbij de voertuigen zijn voorzien van camera’s? En lukt het om het extra ingehuurde personeel een stuk extra opleiding te geven. De extra tijd en geld die je daar in de voorbereiding in steekt krijg je terug in een lagere schadelast.

  Logistiek is topsport waar als team topprestaties worden geleverd, vergeet hierin je chauffeurs niet.

  Communicatie

  Communiceer veiligheid in de hubs en zorg dat de hubmanager of chauffeursmanager dit ook uitstraalt. Je kunt hiervoor posters, LED schermen of andere ludieke, pakkende zaken gebruiken om aandacht voor veiligheid onder de aandacht te brengen. Laat zien en vooral, straal uit dat je veiligheid belangrijk vindt.

  Haastige spoed…..

  Ondanks een hoge werkdruk is het belangrijk dat je weet dat je in het verkeer geen tijd moet winnen. Straal dit ook uit als werkgever. Het kan en mag niet zo zijn dat het rechterpedaal het enige middel is om beloofde tijdslots te halen. Werk met haalbare en realistische planningen en ga op basis van historische data tijdig op zoek naar eventueel tijdelijke uitbreiding van je team en materieel. Luister naar je chauffeurs wanneer zij aangeven dat bepaalde routes niet haalbaar zijn, maak slim gebruik van data en pas de route aan.

  Leer en haal informatie op

  Communiceer goed met je mensen. Informeer bij je chauffeurs wat hun ideeën zijn om schade of ongelukken te voorkomen. Leer van je schaderegistratie, als je weet dat schadeoorzaak X je meest voorkomende schade is dan is het raadzaam om daar direct actie op te ondernemen.

  Blijf bewust van de risico’s

  Het rondom zicht in bussen is slecht in vergelijking met personen auto’s. Wanneer je rechtsaf slaat met een bus een je kruist een fietsstrook dan is extra alertheid helemaal geboden. Leer je chauffeur dat zij beginnen met kijken voordat zij afslaan. Zorg dat voordat je chauffeurs gaan rijden zij hun spiegels goed afstellen. Rij zelf als hubmanager of chauffeursmanager ook eens mee zodat je een goed beeld van de risico’s krijgt.

  Straks nachtvorst? Zorg dan voor extra aandacht voor schone ruiten en schone spiegels. Voorzie in voldoende de-icer spray, eventueel dunne handschoentjes en een lekker warme muts en vergeet vooral die limited edition gebrande veiligheidsschoenen niet.

  Maak een gezamenlijk doel

  Maak een doelstelling met je chauffeurs. Een bepaalde periode schadevrij rijden levert extra X op. Je kunt vast iets origineels bedenken dat mensen extra motiveert wanneer je extra inspanning van je collega’s vraagt. Bijvoorbeeld: Er wordt nu € xx,– voor je gereserveerd, wanneer jij XX dagen / XX kilometers schadevrij rijdt keren we dit bedrag aan je uit. Natuurlijk vraagt dit om goede controle van de bussen omdat je wilt voorkomen dat schades niet gemeld worden.

  Dagelijkse stand UP

  Idealiter heb je dagelijks op de hub met al je chauffeurs een standup. Hoeveel ritten zijn er vandaag, zijn er weersomstandigheden waar je rekening mee moet houden, zijn er schade’s van de dag(en) ervoor waar je van kunt leren en delen om te voorkomen dat dezelfde schade nog eens plaats vind.

  Zorg goed voor je team

  Je ziet op LinkedIN berichten voorbij komen van kantoor medewerkers die verwend worden met ontbijtjes, borrels, cadeautjes of andere leuke dingen. Heel goed! Vergeet ook je non-desk medewerkers niet. Uiteindelijk is de persoon achter het stuur net zo belangrijk in je logistieke proces als je andere medewerkers behandel hen ook zo. Logistiek is topsport waar als team topprestaties worden geleverd, vergeet hierin je chauffeurs niet. 

  Schade aan voertuigen betaal je zelf, ook als je verzekerd bent

  Let op, ook als je verzekerd bent betaal je schade onder aan de streep zelf. Je verzekeraar past de premie aan, aan je schadeverhouding. Dus die schades zie je terug in de premieverhoging van het volgende jaar.

  Wil je voor 2024 helemaal goed voorbereid zijn? Overweeg dan na je topdrukte gebruik te maken van DriverLinQ schadepreventie advies: Onze belofte: wat je aan ons betaalt verdienen wij meer dan dubbel en dwars voor je terug.

  a

  Wagenpark analyse

  Recht naar je doel met de wagenpark analyse

  Schadepreventie advies

  Verbeter je wagenparkpresaties met pragmatisch advies

  Vloot elektrificatie

  De juiste stappen naar vloot elektrificatie

  Verzekering

  Grip op premie door risicobeheersing

  Telematica Service Provider

  Van data naar tastbare acties