a

Rijgedrag een cijfer geven,  goed idee of niet?

Je ziet het steeds meer, slimme tools (apps, kastjes, dongels) die een rijgedrag score van iemands rijstijl weergeven. Met een goede rijgedrag score krijg je bijvoorbeeld een scherpere verzekeringspremie bij een rijgedrag verzekering. Ben je chauffeur bij bijvoorbeeld Coolblue of Picnic dan kunnen goede rijgedrag scores voor een extra stuk inkomen of een teambeloning zorgen. Uit de praktijk blijkt dat goede rijgedrag scores niet áltijd een relatie hebben met een lage schadefrequentie. Ook kan het “oneerlijk” zijn om rijgedrag scores zonder context 1 op 1 met elkaar te vergelijken. In dit artikel lees je meer over de zin en ook de onzin van rijgedrag scores.

 

ABC

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe zo’n rijgedrag score tot stand komt. Veel scores komen voort uit: A, B, C data, dus: Accelerating, Braking, Cornering. Een krachten sensor “meet” of je te snel accelereert, te fors remt of te hard door bochten rijdt. Je kunt dus nog steeds 50 rijden waar je 30 mag of 140 over de snelweg rijden, als je het maar vloeiend doet heb je een mooie score. Niet echt éérlijk dus en ook niet echt een reden om dit rijgedrag te belonen met een lage verzekeringspremie toch?

 

Intelligentie toevoegen

Deze scores worden al iets intelligenter als je daar ook snelheid data aan toevoegt, dus wanneer je kunt meten als een chauffeur 45 km/u rijdt waar 30 km/u is toegestaan. Hiervoor heeft de leverancier van de rijscores goede kaartdata nodig en dit kán vrij ingewikkeld zijn, immers de Nederlandse maximum snelheden verschillen per tijd en gebied en je kunt tijdelijke maximum snelheden hebben. Een partij als Flitsmeister laat overigens zien dat dit prima voor elkaar te krijgen is.

 

CAN Data

Meer intelligentie voeg je toe als je ook CAN data uit het voertuig gaat gebruiken. Denk aan gordel gebruik, cruisecontrol gebruik, gebruik motorrem, percentage geregenereerde energie in relatie tot verbruikte energie. Je kan met CAN data ook zaken meten als: Past een bestuurder zijn snelheid aan als het regent, schakelt de bestuurder de cruisecontrol uit bij regen, vals gordelgebruik, etc.

 

Wat je niet kunt meten

Hoeveel parameters je ook toevoegt wat je niet uit het voertuig kunt meten is bijvoorbeeld: Loopt de chauffeur om het voertuig heen om te checken of er geen obstakels om het voertuig zijn, kan de chauffeur goed met het voertuig manoeuvreren in krappe ruimten, hoe anticipeert de chauffeur op fietsers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers. Uiteraard kom je een eind met op de bestuurder gerichte dashcams, met slimme AI analyse software, echter de implementatie hiervan komt nu nog met veel tegenwerpingen op het gebied van privacy.

Context is belangrijk

Het is heel belangrijk om rijgedrag scores in de juiste context te zien. Bijvoorbeeld: 1 van onze klanten heeft ca. 100 vrachtwagens rijden. Elk voertuig heeft uitgebreide telematica aan boord tot en met een naar voren gerichte dashcam aan toe. Binnen de organisatie wordt gestuurd op een minimale rijgedrag score van en 8,5. Ca. 30 voertuigen rijden met name distributie vervoer, woonwijken, industrie terreinen, bouwplaatsen. Ca. 70 voertuigen rijden Benelux en Internationaal. Je kan wel raden welke chauffeurs het beste scoren op remgedrag en cruisecontrol gebruik. Stel dat je nu de focus gaat leggen op rijgedrag scores zonder context dan demotiveer je een groep chauffeurs die extra moeilijk werk doet in krappe gebieden waar juist competenties zo belangrijk zijn.

Het criterium voor een goede rijgedrag score is dat een chauffeur zich erin kan herkennen én dat inzichtelijk is áls je het beter kunt doen, wát je dan beter kunt doen.

Distributie chauffeurs met distributie chauffeurs met elkaar vergelijken kan wel werken.

 

Leuk context feitje

Een leasemaatschappij in NL met meer dan 100.000 voertuigen heeft een flinke dataset als het gaat om reparatie, onderhoud, schade en bekeuringen. Bij 1 van de data vergelijkingen zagen zij dat bestuurders die vaker een bekeuring kregen voor te snel rijden niet een hogere schadefrequentie hadden.

 

Investeer in slimme telematica

Voertuigen die beroepsmatig worden gebruikt uitrusten met telematica is een slimme keuze. Wil je dit doen kies dan een oplossing die met je bedrijf en je activiteiten meegroeit. Dus stel dat je elektrisch gaat rijden of al doet zorg dan dat je zaken als bijvoorbeeld batterij percentage en voorspelde range kunt meten, allemaal handig als je slim wilt laden en je elektrische voertuigen efficiënt wilt inzetten.

Telematica is ook echt handig om rijgedrag te meten, echter: zorg dat je dit eerlijk en goed doet, kijk naar de data in de juiste context en zoals je eerder in dit artikel als. Zelfs appels met appels vergelijken kan al niet eerlijk zijn voor een chauffeur die beroepsmatig zijn/haar werk doet. Zorg dat je referentie ritten rijdt om te verifiëren dat wat je meet ook is wat je terug wilt zien in een rijgedrag score.

Telematica is ook een handige tool als het gaat om schadepreventie. Live feedback tijdens het rijden bijvoorbeeld, trends herkennen, verbeterpunten signaleren. Data is waardeloos zonder actie, bedenk hoe je data wilt omzetten in doelgerichte acties.

 

Telematica is een onderdeel van schadepreventie, niet de oplossing

Net als een achteruit camera’s, cameraspiegels en ADAS zijn deze een onderdeel van schadepreventie. Schade voorkomen en het toepassen van een veilige en verantwoorde rijstijl gaat pas echt meetbaar resultaat opleveren als je dit normaliseert in je bedrijf. Dit bespaart je veel tijd, geld en moeite en voorkomt imago schade. Om schadepreventie écht te laten werken moet je uitgaan van een ketenaanpak gericht op beleid, cultuur, data en techniek. Hier schreven we eerder dit blog artikel over. Telematica valt onder de pijler “data” en is een zeer zinvolle parameter als het gaat om schadepreventie.

 

Conclusie, die rijscore, een goed idee of niet?

Ja, werken naar een doel en je resultaat daar naartoe uitdrukken in een KPI is een goede manier om aan te geven waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je naar toe wilt met welke strategie. De data achter de cijfers kan je gebruiken om aan te geven welke stappen je moet nemen om je gewenste doelen te bereiken. Echter, maak je score intelligent, herkenbaar en uitlegbaar. 1 one-size-fits-all rijscore voor elk wagenpark met aparte voertuigen en andere werkzaamheden bestaat niet….

Je weet na het lezen van dit artikel waar een goede rijgedrag score aan moet voldoen en welke fouten je wilt voorkomen. Gebruik de hulp en ervaring van professionals én je chauffeurs om sneller bij je doel te komen en te zorgen dat je geen geld en tijd verspilt aan verkeerde zaken.

 

Over DriverLinQ

DriverLinQ helpt bedrijven met het implementeren van een schadepreventie beleid door bedrijven van binnenuit beter te maken. Schade aan voertuigen kost organisaties veel tijd, geld en moeite.

    a

    Wagenpark analyse

    Recht naar je doel met de wagenpark analyse

    Schadepreventie advies

    Verbeter je wagenparkpresaties met pragmatisch advies

    Vloot elektrificatie

    De juiste stappen naar vloot elektrificatie

    Verzekering

    Grip op premie door risicobeheersing

    Telematica Service Provider

    Van data naar tastbare acties