a

Schadepreventie voor zakelijke wagenparken:
tips voor veiligheid, kostenbesparing en duurzaamheid

Als ondernemer met een zakelijk wagenpark wil je natuurlijk zo min mogelijk schade aan je voertuigen.

Schadepreventie is daarom essentieel, zowel voor je portemonnee als voor de veiligheid van je medewerkers en voor kwetsbare verkeersdeelnemers.

In dit artikel geven we je handige tips om schade te voorkomen, kosten te besparen en je wagenpark duurzamer te laten rijden.

Het beheersen en managen van risico’s

Risicobeheersing en risicomanagement zijn belangrijke aspecten van schadepreventie. Een schadeanalyse geeft je inzicht in het rijgedrag van je chauffeurs, inzicht in schadeoorzaken en inzicht in schade locaties ben je in staat je wagenpark goed te beheren en de risico’s in kaart te brengen. Zo kan je de kans op schade verkleinen. Schade reductie en schade beperking zijn daarbij belangrijke doelen. Het is dus belangrijk om niet alleen te kijken naar de kosten van je wagenpark, maar ook naar veiligheid en duurzaamheid. 

Veiligheidscultuur

Een goede manier om schade te voorkomen is door een veiligheidscultuur te creëren. Omdat je werkt met zowel onervaren chauffeurs als ervaren chauffeurs is verstrekken van een (digitaal) chauffeurshandboek als onderdeel van een goede inwerk periode een must. Zo geldt voor iedereen hetzelfde beleid. Daarnaast is het belangrijk om een veilig rijden procedure op te stellen en je chauffeurs te coachen in veilig rijden en duurzaam rijden. Onervaren chauffeurs hebben namelijk een hogere kans op schade. Door je chauffeurs bewust te maken van hun rijgedrag en eventuele verbeterpunten, kan je schade voorkomen.

Schade administratie

Een ander belangrijk aspect van schadepreventie is het goed bijhouden van je schade administratie en een goede schade procedure die volledig gevolgd wordt. Zo kan je snel en adequaat reageren op schadegevallen en de kosten onder controle houden.

Kosten van je wagenparkverzekering

Ook kan je kosten besparen door te kijken naar je wagenpark verzekering. Een te hoge premie van wagenparkverzekering drukt ernstig om het bedrijfsrendement. Door de juiste verzekering voor je bedrijfswagens te kiezen en te werken aan risicoreductie, kan je de kosten van je verzekeringspremie verlagen.

Inzicht met telematica

Een goede optie kan bijvoorbeeld Fleet tracking en Fleet telematics zijn. Daarmee heb je tevens inzicht in het rijgedrag van chauffeurs en kan je efficiënter omgaan met je wagenpark.

Met inzicht in rijgedrag heb je ook de mogelijkheid voor het implementeren van een rijgedrag analyse en rijgedrag monitoring. Hiermee kan je inzicht krijgen in het rijgedrag van chauffeurs en hierop anticiperen.

Duurzaamheid en CO2 reductie

Daarnaast kan je je wagenpark duurzamer maken door te werken aan CO2 reductie. Dit kan bijvoorbeeld door het promoten van duurzaam rijden en het inzetten van zuinige voertuigen. Ook Fleet management kan hierbij helpen. Hiermee zet je je wagenpark efficiënter in en verminder je CO2 uitstoot.

Als u wilt werken aan schadepreventie voor uw wagenpark, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste partner. Een ervaren partner kan je helpen bij het verlagen van je wagenpark kosten en het verbeteren van je schadebeheer. 

Schadepreventie coaching

Het doel van schadepreventie coaching is ondernemers, wagenparkbeheerders of hub managers te leren hoe zij zelf een effectief schadepreventiebeleid formuleren, implementeren, realiseren en onderhouden. Een ervaren coach die bij veel bedrijven over de vloer komt weet precies wat wél en wat niet werkt, daardoor voorkom je dat je tijd en geld investeert in de verkeerde zaken. Een schadepreventie coach inspireert, motiveert en stimuleert je om werk te maken van schadepreventie.

Benieuwd naar wat DriverLinQ voor jouw organisatie kan besparen? Laten we eens kennismaken, levert je altijd nieuwe inzichten op.

a

Wagenpark analyse

Recht naar je doel met de wagenpark analyse

Schadepreventie advies

Verbeter je wagenparkpresaties met pragmatisch advies

Vloot elektrificatie

De juiste stappen naar vloot elektrificatie

Verzekering

Grip op premie door risicobeheersing

Telematica Service Provider

Van data naar tastbare acties