Wat zijn de overeenkomsten tussen afvallen en schadepreventie?
Afvallen en schadepreventie hebben erg veel met elkaar gemeen. Beiden zijn pas succesvol als je gemotiveerd bent om het écht anders te gaan doen met een duidelijk doel en dat je bereid bent daarvoor bepaalde patronen aan te passen.
Dit gaat niet vanzelf, vereist doorzettingsvermogen en inzet. Als je er mee stopt verval je weer in oude patronen. Immers, als je doet wat je deed, krijg je wat je had…
Overeenkomst 1:
Als je morgen begint met afvallen, zie je niet direct resultaat
Nadat je alles te weten bent gekomen over afvallen en de manier die het beste bij jou past, je een gewenst doel hebt ga je starten met je veranderprogramma. Je bent patronen gaan aanpassen, bent anders gaan inkopen en hebt je porties aangepast. In het begin is het behoorlijk wennen en heb je vooral honger. Wanneer je op de weegschaal staat zie je maar heel beperkt resultaat. Moet je nu opgeven?
Nee! Starten met een helder doel is pas het begin. De uitvoeringsfase is vaak het lastigst. Het is fijn als je hierin ondersteund wordt door iemand die dit vaker heeft gedaan en precies weet wat wel en wat niet werkt, zodat jij zo snel mogelijk bij je gewenste doel komt.
Overeenkomst 2:
Het resultaat komt, echter heeft tijd nodig
In het begin is het resultaat van al je inspanningen dus nog beperkt, en merk je 2 stappen vooruit, 1 stap terug. Maar uiteindelijk gaat het verliezen van kilo’s veel sneller en maak je alleen maar stappen vooruit. Dat betekent dus niet dat je aan het begin snel moet opgeven, maar ook blij kleine resultaten moet doorzetten met je einddoel als focus. Immers, veel kleine stappen maken uiteindelijk ook een groot verschil met het startpunt.
Overeenkomst 3:
Gedrag veranderen
Gedrag veranderen heeft gemiddeld 66 dagen nodig, soms korter, en soms veel langer. Samen gedrag veranderen gaat in elk geval veel sneller, hiermee stimuleer en motiveer je elkaar en zie je voorbeelden van anderen die ook goed werken. Als de omgeving om je heen aangepast is om te sturen naar verandering dan werkt dit nog fijner. Bijvoorbeeld dat er op kantoor alleen maar gezonde lunches zijn en geen frisdrank aanwezig. Of dat er bedrijfsauto’s zijn met veiligheidssystemen die jou kunnen helpen om veiliger én duurzamer te rijden.
Overeenkomst 4:
Tegenwerkingen
Feestjes, BBQ’s en vakanties kunnen soms voelen als tegenwerkingen wat betreft je nieuwe leefpatroon. Waar het thuis in je eigen routine goed lukt om je aan je nieuwe patroon te houden, kan het op “een andere vestiging” best lastig zijn om ook hier de nieuwe routine te volgen. “thuis” waren de mensen om jou heen gewend aan jouw nieuwe patroon, stimuleerden je hierin, deden mee en op de andere “vestiging” zijn er alleen maar andere patronen. Het lijkt wel of jij de enige bent met ander doel. Veranderen wordt veel makkelijker als de veranderende groep zo groot mogelijk is, het is dan veel makkelijker om je gedrag aan te passen dan wanneer jij de enige lijkt te zijn.
Overeenkomst 5:
Een extra gaatje in je riem maken
Op een gegeven moment komt dat punt wanneer je een extra gaatje in je riem moet maken. Dan zie je pas echt waar je vandaan komt en zijn de resultaten tastbaar. Met duurzaam en schadevrij rijden is dit het moment waarop je ziet dat je per gereden kilometer minder energie verbruikt, er minder schade’s zijn, mensen enthousiast zijn over duurzaam en veilig rijden en dat dit onderdeel is geworden van de cultuur in jullie bedrijf. En dat dit geld begint op te leveren omdat je minder geld uitgeeft aan schade, onderhoud, brandstof en verzekeringspremies. Dit wil je vasthouden en niet meer loslaten.
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?
Overeenkomst 6:
Onderhouden van je nieuwe patronen en bijsturen daar waar nodig
Wanneer je stopt met je nieuwe leefpatroon en je nieuwe gewoonten verval je uiteindelijk weer terug in je “oude” patroon Je bent hier gekomen omdat je zaken structureel echt anders bent gaan aanpakken. Je nieuwe levensstijl en natuurlijk ook een duurzaam en schadevrij rijden programma moet je onderhouden en bijsturen daar waar nodig.
Overeenkomst 7:
Geld uitgeven aan het verkeerde
Soms geven mensen veel geld uit aan “wondermiddelen” of superfoods die helpen om gewicht te verliezen. Wat het beste werkt is gewoon een op jouw specifieke behoefte afgestemd plan van een coach, met een doel dat je volgt en je periodiek begeleid en motiveert en samen met jouw wijzigingen aanbrengt op weg naar je doel. Immers, je moet het uiteindelijk zelf willen én kunnen. De coach kent alle valkuilen en voorkomt dat je dat je verkeerde keuzes maakt. (geld en tijd aan de verkeerde zaken besteedt)
Dit gaat in elk geval niet samen…
Net zoals dat afvallen en heel veel verkeerd en ongezond eten niet samengaan, gaan schadepreventie en rijden met grote tijdsdruk ook niet samen. Als voor degene achter het stuur het enige middel om een tijdslot te halen is, het stroom of gaspedaal dieper indrukken (sneller rijden) dat zijn de bijkomende effecten:
- meer kans op schade
- meer kans op letsel bij kwetsbare verkeersdeelnemers
- meer kans op een negatief imago door te snel rijdende chauffeurs
- een hoog energie verbruik
- slijtage aan het voertuig
- een chauffeur die constant onder tijdsdruk werkt.
DriverLinQ coaches gebruiken reeds aanwezige data in jouw bedrijf of vestiging om in kaart te brengen hoe een duurzame en verantwoorde rijstijl hand in hand gaan met een efficiënt bedrijfsproces. Vervolgens coachen en leren we je hoe je in 12 maanden het rijgedrag van chauffeurs verbetert zodat jouw veilig en verantwoord rijden echt borgt in je onderneming.
Benieuwd naar wat DriverLinQ voor jouw organisatie kan besparen? Laten we eens kennismaken, levert je altijd nieuwe inzichten op.